28. des. 2021

Bøker i mitt hjarte


"Tilly prøvde å forestille seg at hun passet perfekt som noens bestevenn. Men når hun tenkte på seg selv, følte hun seg liksom litt uklar, som et fotografi som var uskarpt, og når hun sammenlignet seg selv med karakterer som hun møtte i bøkene, føltes deres blekk og papir mer virkelig enn hennes kjøtt og blod." (s. 17, bok nr. 1). Eg har funne ein ny favorittbokserie, og det er Den magiske bokhandelen av Anna James. Til no er det komme to bøker på norsk, Tilly og bokvandrerne og Tilly og de bortkomne eventyrene. Tenk om ein kunne snakke med sine favorittkarakterar (eg tenkjer særskilt på deg, Anne Shirley) eller besøke dei i deira univers – det kan nemleg Tilly og Oscar, og eg slukte begge desse magiske bøkene på ein, to, tre. Og så mange gode sitat om og frå bøkenes verd:

"Tilly skyndte seg å løsne tegnestiften fra stolryggen, og klappet jenta på armen i et forsøk på å trøste henne. Tilly snudde seg og så bedende Anne, men Anne stirret rasende på gutten. Bikket hennes oste av forakt, men gutten blunket bare til henne, noe som gjorde Anne rød som bringebær i kinnene. «Gilbert», sa Tilly lavt. (s. 135, bok nr. 1) 

"'Jeg trenger sikkert ikke fortelle dere to hvilken makt bøker har. Bøker kan forandre tanker, ja, hele verden. De kan åpne menneskets sinn og så frø som kan spire og vokse til noe magisk - eller noe skremmende. Historier skal både elskes og respekteres. Man bør aldri undervurdere hvilke krefter de har. Det er derfor bøker ofte blir forsøkt sensurert: De som forbyr eller brenner bøker, er de som er redde for hva man kan finne i bøkene. […]’ (s. 183, bok nr. 1)

"'Du vet når du går inn i en bokhandel og ser tusenvis av bøker på rekke og rad foran deg? Den deilige følelsen av at det innenfor hvert bokomslag fins en ny verden å utforske – som tusener av små portaler? Den sitrende spenningen før du åpner en ny bok? Gleden over å være omgitt av andre som også elsker bøker? Alt det er som drivstoff for bokvandringen, og man finner det i bokhandlene.'" (s. 197, bok nr. 1) 

"'En bok tar imot alle lesere uansett alder, bakgrunn og synspunkter. Bøker bryr seg ikke om du kan forstå hvert ord i dem eller om du vil hoppe over deler eller lese noe om igjen. Bøker tar imot alle som vil utforske dem, og heldigvis har ingen funnet noen måte å stoppe det på.’" (s. 244, bok nr. 2)


 

For dryge tre år sidan las eg Snøsøsteren for fyrste gong. Tidlegare i desember las me boka i bokklubben, og eg synest det var fint å ha eit høve til å lese boka på ny. Maja Lundes historie og Lisa Aisatos illustrasjonar utfyller kvarandre på ein nydeleg måte og ein blir både rørt, trist, glad og varm om hjartet av å lese denne boka. Alle dei gode, kjekke, spennande og rørande bøkene eg har lese i år!

Legg igjen ein fin tanke