29. mai 2018

Litterært museum ute på Prince Edward Island

Alt starta med at eg plutseleg fekk det for meg at eg skulle sjå Anne of Green Gables-filmen, den frå 1985 med Megan Follows i hovudrolla (for det er laga mange versjonar, seinast no på Netflix med serien Anne with an E). Dette er er vel omtrent to år sidan. Etter å ha sett filmen og også dei to neste med Follows, ville eg lese den fyrste boka. Og etter å ha lese boka på norsk, fann eg ut at eg skulle lese heile serien på engelsk. No sit eg her. Seks av bøkene er ferdiglesne, eg har sett musikalen Anne & Gilbert og eg har besøkt ein liten haug med relaterte stadar ute på P.E.I. Anne-turen vår starta ved Anne of Green Gables-museet som ligg i Kensington ute på øya. Til jul frå han fine fekk eg nemleg ein billettpakke med både musikal og fire Anne-plassar. Museet er i Campbell-huset, eit hus som tilhøyrde onkelen og tanta til Lucy Maud Montgomery, forfattaren bak bøkene. Ho har sjølv sagt kalla huset "the wonder castle of my childhood". Her finn du "Lake of Shining Waters" og det var også her Montgomery blei inspirert då ho skreiv mange av bøkene sine.


Montgomery gifta seg her i dette huset i 1911, og orgelet er visst i bruk enno sånn i ny og ne. Om ein vil, kan ein faktisk ha vigsla si her. Ein liten, men intim og romantisk seremoni. Mange av bøkene står utstilte rundt omkring i huset. I eit monter såg me signerte utgåver av bøkene frå Montgomery til Campbell-familien. Så rart å gå rundt i eit lite, gammalt hus, titte på alle detaljane, lese på dei små infolappane, gamle bilete på veggen. Det er som å ta ein tur tilbake til fortida.


I andre etasje kikka me inn på soverommet og der låg det jaggu meg ein katt og slappa av i ei lita vogge. Trur den hadde det veldig fint. I eit stort skatoll fekk me sjå fyrsteutgåvene av mange av bøkene. Montgomery skreiv jo ikkje berre Anne-serien, men foreløpig er det berre dei eg har lese. På ein gyngestol stod det ei brodert utgåve av Anne of Green Gables – slike detaljar som eg set pris på og som er litt ekstra stilig. På ein annan stol stod det ei bok om forfattaren. Portrettmåleriet av forfattaren på veggen, fine tapet i dei forskjellige romma, blondegardin i vindauget og "crazy quilt" laga av Montgomery. Stas å vere der og kunne sjå det som blir skildra i bøkene på ekte.

Legg igjen ein fin tanke